ויטמין D הוא ויטמין מסיס-שמן וכמו רוב הויטמינים, חשוב להרבה תפקודים חיוניים בגוף, בניהם מערכת השלד והעצמות, מערכת הנשימה, הלב והמוח. יש מערכת אחת שמעסיקה את כולנו בימים אלו והיא חוזקה של מערכת החיסון. הקשר בין ויטמין D לקורונה מתחיל בעובדה שויטמין D חשוב לתפקודה התקין של של מערכת החיסון, כאשר ידוע היום שאנשים עם מערכת חיסון מוחלשת מועדים להדבקה ומחלה קשה יותר של COVID-19 (המחלה לה וירוס הקורונה גורם).
מחקרים שהתבצעו בעבר, עוד טרם "עידן הקורונה", מצאו שתיסוף יומי של ויטמין D מגן מפני זיהומים חריפים בדרכי הנשימה, במיוחד בחולים שהיו להם מראש רמות נמוכות של ויטמין D בדם. ברגע שהקורונה התפרצה לחיינו, המחקר הזה קיבל תשומת לב רבה ועורר את הדיון בקרב הקהילה הרפואית – האם יש לתיסוף ויטמין D יומי פוטנציאל למנוע הדבקות של קורונה או אפילו להוות חלק מהטיפול בחולים?
מהמידע שנאסף עד היום העדויות הן עדיין מוגבלות. אי אפשר להגיד בצורה חד משמעית שתיסוף של ויטמין D יוכל למנוע הדבקות או להוות טיפול למחלה. עם זאת, עדיין חשוב לשמור על סטטוס תקין של ויטמין D בדם ובמידה ואינו תקין חשוב לטפל בזה.
איך הגוף מקבל ויטמין D?
– ייצור עצמי : חשיפת העור לקרני השמש גורמת לייצור של ויטמין D, ויטמין D שמיוצר בצורה הזו אינו פעיל והוא נדרש לעבור שפעול בכבד ובכליות על מנת לייצר את הצורה הפעילה (אקטיבית) של ויטמין D.
– תזונה : ניתן למצוא ויטמין D במספר מזונות בצורה טבעית כמו: סלמון, חלמון ביצה, שמן דגים (זוכרים שרשמתי בהתחלה שהוא ויטמין מסיס בשמן? לכן המזונות שבהם יימצא באופן טבעי מכילים אחוז גבוה של שומן). בנוסף, ניתן למצוא אותו במזונות שהועשרו בויטמין D, כלומר הויטמין הוסף להם במהלך תהליך הייצור, כמו משקאות חלב, מוצרי חלב, משקאות סויה, חטיפי אנרגיה, לחמים ועוד.
איך יודעים מהי רמת הויטמין D שלי בדם?
ניתן לעשות בדיקת דם לבחינת רמות ויטמין D בדם, אך קופות החולים לא ממהרות לתת בדיקת ויטמין D לכולם. בדרך כלל, רופא/ה המשפחה יתן למי שנכלל תחת קבוצת סיכון למחסור. בקבוצה הזו נמצאים:
- קשישים, כיוון שעם הגיל יש ירידה ביכולת לייצר ויטמין D דרך העור.
- נשים בהריון
- אנשים שלא נחשפים מספיק לשמש.
- אנשים שנוטלים תרופות שמגבירות את הרגישות העור לאור השמש.
- אנשים בעלי עור כהה, יש להם יכולת פחותה לייצר ויטמין D.
- תינוקות מגיל אפס עד גיל שנה.
בנוסף לכל אלה גם אנשים שנמצאים בעודף משקל, סובלים מאוסטיאופרוזיס (דלדול עצם) וסובלים ממחלות במערכת העיכול.
מחסור של ויטמין D בישראל
מחסור של ויטמין D בישראל נבדק במספר מחקרים בשנים האחרונות, במחקרים אלו דווח על מחסור של ויטמין D ב30% מהאוכלוסיה.
מה עלי לעשות אם יש לי מחסור בויטמין D?
יש לבצע בירור ראשוני אצל רופא משפחה – במידה ועשית בדיקת דם ונראה כי יש לך מחסור בויטמין D, צרו קשר עם דיאטנית או רופאת משפחה להמשך טיפול. בנתיים, ניתן לשים לב האם אתם צורכים מספיק מהויטמין בתזונה, שימו לב לטבלה הבאה:
- תוסף ויטמין D : במידה וקיבלתם המלצה מדיאטנית/רופאה להתחיל לטיפול תוסף ויטמין D הקפידו על המינון הנדרש.
האם כדאי לי לקחת תוסף ויטמין D בתקופת הקורונה?
מומחים בארץ ובעולם בתחום הרפואה יצאו עם הנחיות לגבי לקיחת תוסף תזונה בתקופת הקורונה. הם ציינו שבימים אלה של מגפת הקורונה, וויטמין D כפי הנראה בשפל עקב חוסר חשיפה לשמש הנמשך מהחורף אחרון (2019) בעקבות הסגר ולאור העובדה שיש מעט מאוד מזונות עשירים בויטמין D –
- משרד הבריאות קבע שעל מנת לשמור על רמות תקינות של ויטמין D בתקופת הקורונה יש לצאת לשמש בזרועות חשופות למשך 20 דקות מצטברות ליום בשעות השמש בין השעות 11:00-16:00 או לקחת תוסף תזונה של 1000-800 יחידות ויטמין D ליום בעיקר לקשישים ולמי שאינו חשוף לשמש.
- האיגוד הישראלי לרפואת ילדים ממליץ: לתת לילדים תוספת של ויטמין די במינון של 1000 יחידות ליום למשך 6 שבועות החל מגיל שנה.
חשוב לציין שקיימת המלצה, ללא קשר לקורונה, למתן תוסף ויטמין D לכל התינוקות עד גיל שנה במינון של 400 יחידות ביום.
האם ויטמין D יכול להיות רעיל?
אני מתארת לעצמי שאם זו לא הכתבה הראשונה על ויטמין D שפגשתם, יתכן שראיתם כתבות או פוסטים בפייסבוק שמדברים על החשש מהרעילות של הויטמין. אחד המחקרים הכי מדוברים בנושא הוא זה שבדק השפעה של צריכת 4000 יחידות ויטמין D במשך 3 שנים על מחלות לב, והראה שאכן צריכה כזו גורמת לעליה בסיכון לתחלואה לבבית. שימו לב – כמות יומית של 4,000 יחידות ביום ומעלה נכנסת תחת הקטגוריה של סף הרעילות ( או Upper Limit באנגלית). כלומר אין לצרוך כמות כזאת ללא התוויה רפואית. יותר מזה, אין דרך להגיע לכמויות האלה באמצעות התזונה בלבד, אלא רק על ידי לקיחת תוסף תזונה. לכן, במידה והתחלתם לקחת תוסף ויטמין D יש לשים לב למינון אותו לקחתם. ויטמין D מגיע באריזות שונות ובמינונים שונים של 200/400/1000 יחידות. וודאו עם הרופאה/הדיאטנית לפני לקיחת התוסף מהו המינון המומלץ עבורכם.